De la începutul invaziei, UE a cheltuit de trei ori mai mult pentru Rusia decât pentru Ucraina. Care este motivul

de: Cătălina Burghelea
08 11. 2022

După declanșarea războiului în Ucraina, la ordinul lui Vladimir Putin, mass-media au spus, în mod repetat, că politica Uniunii Europene este cel puțin ambiguă (și chiar ipocrită): în timp ce UE a sprijinit Ucraina în cuvinte, Bruxelles a pompat bani în Rusia. Într-adevăr, calculele arată că, de la sfârșitul lunii februarie, blocul comunitar a plătit Moscovei pentru petrol, gaze și cărbune de cel puțin trei ori mai mult decât s-a angajat să ajute Kievul.

De la începutul războiului, Uniunea Europeană a cheltuit mai mult pe petrol și gaze din Rusia decât pentru a ajuta Ucraina

Din datele agregate de Institutul Brueghel rezultă că, din februarie până în august 2022, statele membre ale UE au achiziționat petrol, gaze și cărbune de la Rusia în valoare de 102,56 miliarde de dolari (sau 103,6 miliarde de euro). Iar din 3 octombrie 2022, tările și instituțiile europene au alocat Ucrainei 29,2 miliarde de euro ca asistență militară, economică și umanitară, rezultă din cea mai recentă actualizare a calculelor Institutului Kiel pentru Economia Mondială. Abia în decembrie 2022, situația ar trebui să se schimbe radical: UE va refuza oficial 90% din importurile de petrol rusești, notează Meduza.

Citește și Războiul din Ucraina este doar „încălzirea”, vine ceva și mai mare. Avertisment din SUA

Cu alte cuvinte, Occidentul cheltuiește de trei ori mai puțin pe ajutorul Ucrainei decât pe materii prime rusești? Nu. Suma totală a angajamentelor asumate de Vestul colectiv pentru a sprijini Kievul se apropie de cheltuielile europene pentru resursele energetice rusești (93,8 miliarde de euro), dar 60% din acest procent acoperă Statele Unite (care nu depind practic de energia rusă).

SUA, mult mai de încredere pentru Zelenski decât țările UE

În același timp, mare parte din ceea ce a promis Bruxelles ajunge la Kiev cu mari întârzieri. Iar faptul că țările europene și-au asumat din ce în ce mai puține angajamente noi din vară pare a fi sistemic, subliniază Christoph Trebesh, directorul Centrului de Cercetare al Institutului Kiel. Astfel, între 4 august și 3 octombrie, Statele Unite au anunțat asistență puțin sub 12 miliarde de euro, în timp ce UE și-a majorat angajamentele cu doar aproximativ 1,4 miliarde de euro.

„Guvernul SUA este un partener mult mai de încredere pentru Ucraina decât țările UE, încă nu au plătit pachetul de asistență financiară promis în aprilie”, spune Trebesh.

După datele publicate de Institutul Kiel, Comisia Europeană a promis să prezinte, în următoarea săptămână, un plan de asistență financiară pentru Ucraina în valoare de 18 miliarde de euro, valabil pentru anul 2023. Dar nici măcar această sumă nu va aduce Uniunea Europeană mai aproape de eliminarea disproporției în sprijinul pentru Kiev și achiziționarea de resurse energetice rusești.

Ar putea Bruxelles să cumpere mai puține materii prime rusești și să ajute mai mult Kievul?

Este o întrebare dificilă, iar comparația, destul de dură. Cert este că Europa pur și simplu nu a avut pe nimeni altcineva, cu excepția Rusiei, care să ia volumele necesare de petrol și gaze într-o perioadă scurtă. Funcționarea industriei, benzinăriile și, în cele din urmă, bunăstarea societății în ansamblu depind de aprovizionarea cu petrol. De asemenea, prețurile la resursele energetice și inflația din zona euro au crescut tocmai pentru că UE a renunțat la materiile prime rusești.